Trená knedľa

14 dkg tuku alebo masla, 4 žĺtky, necelý 1/4 litra mlieka, 1/2 kg hrubej múky, 20 dkg žemlí, 3 dkg tuku na opraženie, soľ, zo 4 bielok sneh

Tuk vymiešame do peny. Pridávame jeden žĺtok po druhom a každý dobre rozotrieme. Ak je tuk priveľmi tuhý misu mierne nahrejeme, aby tuk zmäkol a dal sa lepšie speniť. Do toho rozmiešaného a speneného tuku sypeme asi polovicu múku a dobre miešame. Predtým si v mlieku rozpustíme soľ a potom ho striedavo pridávame so zostatkom múky do vymiešanej hmoty (napenený tuk a časť múky). Do cesta vmiešame opraženú, na kocky pokrájanú a vychladnutú žemľu a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielok. Cesto varíme asi hodinu vo vlhkom obrušteku zavesenom na vareške.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: